Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Druhy mouky

1. Hrubá mouka – používá se k vaření – knedlíky, noky, těstoviny.
2. Polohrubá mouka – je vhodná k pečení.
3. Hladká mouka – je nejjemnější, používá se na některé moučníky, obalování, zásmažky.
4. Celozrnná mouka – je semletá z celého zrna, je biologicky hodnotná, ale pro vyšší obsah vlákniny hůře stravitelná.
5. Celozrnná mouka graham – jemnost mletí odpovídá přechodu mezi hrubou moukou a krupicí.
Označení mouky
- podle druhu mouky
- podle zrnitosti
- podle množství popela
Příklad: Žitná mouka má označení T 930 – to znamená, že ze 100 g zůstává po spálení 0,930 g popela.
Jakost
Mouka se hodnotí pomocí laboratorních zkoušek a smyslově. Posuzujeme vzhled, barvu, zrnitost, vlhkost, chuť a vůni.

Skladování
• Mouku skladujeme v suchých a tmavých sklepech.
• Snadno přijímá vlhkost a cizí pachy.
• Při skladování můžou nastat žádoucí změny, které se nazývají dozrávání mouky – dozrávání ovlivňuje teplota a vlhkost vzduchu.
• Chráníme ji před škůdci – myši, moli, roztoči.

Krupařské výrobky a vločky

Z ječmene se vyrábějí kroupy, krupky a perličky, určené jako zavářka do polévek, k výrobě jelítek a uzenářských výrobků.
Z ovsa se vyrábějí ovesné vločky, vhodné k úpravě dietních pokrmů.

Žádné komentáře:

Okomentovat