Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Složení potravin

Potraviny obsahují živiny, které uspokojují potřeby lidského organismu. Z tohoto hlediska se potraviny rozdělují na :
- základní (bílkoviny, tuky, sacharidy)
- nutné ( minerální látky, vitamíny)
Bílkoviny

q Bílkoviny jsou součástí každé živé buňky, je nutno dodávat lidskému organismu denně v dostatečném množství.
q Množství je závislé na věku strávníka, jeho zdravotním stavu a pracovním zařazení.
q Bílkoviny jsou makromolekulární látky složené z aminokyselin.

Dělení bílkovin

a) plnohodnotné – vyskytují se především v živočišných potravinách (mléko, maso, vejce)
b) neplnohodnotné – v potravinách rostlinného původu (obiloviny, luštěniny)

Význam
• Bílkoviny se využívají k tvorbě nových buněk, k obnovení opotřebovaných a odumřelých částí těla – vlasy, nehty, sliznice, svalová tkáň – a jako zdroj energie.

• Při nedostatečném příjmu bílkovin se zpomaluje růst, snižuje tělesná hmotnost a pracovní schopnost, organismus se rychleji unaví a při dlouhodobém nedostatku vznikají i poruchy důležitých funkcí organismu.

Žádné komentáře:

Okomentovat