Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jakost ovoce

Posuzujeme:
a) senzoricky – velikost, barva, struktura na řezu, chuť, charakteristické znaky odrůdy, apod.
b) chemicky – v laboratořích (cizí příměsi, škodliviny).

Zelenina
Charakteristika:
q Zeleninou označujeme celý soubor rostlin, ze kterých používáme různé části.
q Používáme je v syrovém stavu nebo tepelně upravené.
q Zeleninu řadíme mezi ochranné potraviny pro obsah vitamínů a nerostných látek.

Složení zeleniny:
• Voda až 90%
• Sacharidy - pouze malé množství; výjimkou je: mrkev, meloun, hrášek – větší množství
• Bílkoviny a tuky – malé množství
• Vitamíny – podle druhu zeleniny – C, skupiny B, provitamín A
• Minerální látky – Ca, Mg, P a Fe
• Kyseliny – na rozdíl od ovoce pouze malé množství (jablečná, citrónová, šťavelová)
• Fenoly – tvoří zbarvení zeleniny
• Těkavé a aromatické látky – v česneku a cibuli

Žádné komentáře:

Okomentovat