Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vinný sklep:

• Vhodné je umístění sklepu v podzemí – má přirozenou vlhkost vzduchu.
Vlhkost
• 60 – 80%, pokud je vyšší hrozí napadení plísněmi.
• Nižší vlhkost způsobuje vysychání korku a víno může zoxidovat.
Teplota
• 10 - 12°C
• Při vyšší teplotě víno rychleji vyzrává, což je nežádoucí.
Světlo
• Pouze umělé osvětlení, sluneční záření vínu škodí.
Poloha lahve
• Víno se skladuje v leže, láhev musí ležet tak, aby se korek dotýkal vína, jinak dochází k zeschnutí korku.
• Ukládáme je do dřevěných stojanů, dutých tvárnic apod.
Víno v sudech
• Sudy jsou upevněny v kantýřích, aby nedošlo k jejich posunu
Vitríny
• Používají se k vystavení a zároveň skladování vína.
• Jsou cenově náročné.
• Kvalitní vitríny mají oddělený kompresor, který je s vitrínou spojen pouze chladícím médiem (motor způsobuje záchvěvy, které jsou pro víno nežádoucí).

Studené nealkoholické nápoje se skladují v temnu a chladu bez přítomnosti slunečního záření

Žádné komentáře:

Okomentovat