Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vinárenský nápojový lístek

• má větší formát
• obsahuje širokou nabídku alkoholických i nealkoholických nápojů
• víno je vhodné uvádět v samostatném vinném lístku
• součástí nápojového lístku může být doplňkový sortiment
Sortiment nápojů
• výběr vín, ve velkých střediscích má být co nejširší nejen co do druhů a barev, ale i do ročníků, výrobců a chutí. Malá střediska by měla být zaměřena pouze na víno z určité oblasti nebo na určitého výrobce.
• archivní, výběrová, ledová, slámová vína
• burčák – na podzim
• sodová voda, limonáda, ovocné šťávy
• vhodné lihoviny, pálenky z vína
• míšené nápoje s vínem
• teplé nápoje – káva, čaj, horké víno, grog
Obsluha ve vinárnách:
• z technického hlediska je nenáročná
• vyčerpává především psychicky a fyzicky - práce převážně v noci
• obsluhující musí být odborník v oblasti znalostí vín, jejich servisu a vhodného podání k pokrmům - sommeliér
SERVIS POKRMŮ
• nejčastěji se uplatňuje kavárenský způsob obsluhy, tzn. po objednávce zakládáme příslušný inventář a vhodné dochucovací prostředky, po konzumaci vše sklízíme.
SERVIS NÁPOJŮ
• nápoje servírujeme přímo na stůl, u neprostřených stolů (např. z leštěného dřeva) používáme podložky
• podávání bílého vína
• podávání červeného vína
• podávání šumivého vína
Vinný sklep viz otázka č. 10

Žádné komentáře:

Okomentovat