Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Flambování

Je velice populární a oblíbená show pro hosty. Flambovat lze prakticky cokoliv, záleží jen na šikovnosti a fantazií obsluhujícího. Nejčastěji flambujeme masa a deserty.Princip spočívá v tom, že se do pokrmu vlije dávka alkoholu cca 2 až 4 cl , zapálí se a nechá se hořet. Cely proces trvá pouze několik vteřin. Podmínkou je, že nesmí být ostré sluneční světlo, neboť oheň není vidět. Další podmínkou jsou destiláty s vyšším obsahem alkoholu minimum je 38% ale vhodnější jsou 50% až 70%, zde máme jistotu vzplanutí.

Flambovat lze téměř vše
Nutno použít lihovinu s obsahem minimálně 40% alkoholu, lepší je však 70% (absinnth), máte vyšší záruku, že ohneň vzplane
Na slané pokrmy (masa) použít vodku, gin, whisky, cognac, brandy
Na sladké (deserty) použít cointreau, bols, karibský rum, cognac, brandy
Na 1 porci 2 cl alkoholu, maximálně však 6 cl celkem na všechny porce, jinak hrozí vlivem vysokého ohně spálení obočí nebo vlasů nebo jiný úraz
Odměřit, nelít přímo z láhve, při nalévání nepokládat zátku na stůl ale, držet v ruce
Připravit se na možnost velkého ohně, neleknout se , nezmatkovat
V případě, že pokrm obsahuje hodně omáčky(šťávy) je možně, že oheń nevzplane, nutno omáčku vydusit

1 komentář:

  1. Hmm, to zní zajímavě. A nevypada to ani moc narocne. S mou sikovnosti to radsi zkouset nebudu a radsi to necham v rukou profesionalnich kucharu

    OdpovědětVymazat