Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Narážení piva:

• před narážením sudového piva je velmi důležité si dobře prohlédnout narážeč a narážecí jehlu, zda jsou čisté a nepoškozené
POSTUP PŘI NARÁŽENÍ
1. Narážeč se nasadí do kovové objímky a maticí pevně utáhne.
2. Do kovového otvoru se nasadí jehla a několika slabými nárazy prorazí kovovou zátku.
3. Jehla se rychle zasune až na dno sudu a připevní maticí k narážeči.
4. Překontrolují se pivní a vzduchové trubky.
5. Opatrně se otevře kohout nejprve na jehle a poté na vzduchové trubce.

Čepování piva:
pivo ihned po naražení je kalné a hodně pění, 2 –3 sklenice se musí odčepovat, pivo se čepuje při 8°C
• bývá předmětem diskuse odborníků i laiků
• naši hosté většinou vyžadují vysokou a hustou pěnu
• zahraniční hosté pijí raději pivo načepované najednou - bez pěny
• dolévání piva ze sklenic je neodborné a budí nedůvěru hostů, stejně jako sfoukávání pěny
• na seřezávání pěny se používají spec.dřevěné nože
• pěna při servisu nesmí stékat přes okraj sklenice
• při běžném provozu se má rozčepovat pouze tolik piv, kolik je objednaných, při zvýšeném provozu se může čepovat i do zásoby
• pivo se čepuje vždy do čistých a nepoškozených sklenic
• jednotlivé druhy piva se čepuje do různých sklenic
• sklenici přidržuje výčepní blízko kohoutku, aby pivo volně teklo
• nesmí se pohybovat sklenicemi, pivo se nesmí přelévat z jedné sklenice do druhé a pěna se nesmí sfoukávat

Žádné komentáře:

Okomentovat