Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dominikáni

Řád bratří kazatelů jako žebravý založil v roce 1215 na základě Augustinovy řehole španělský kněz Domingo de Guzmán – sv. Dominik. 1216 - schválení od papeže Honoria III. Původním posláním dominikánů bylo kázat, obracet na pravou víru a zpovídat věřící, a působit tak proti šíření herezí. Řád neměl vlastnit žádný majetek a jeho členové nebyli vázáni na konkrétní klášter. Dominikánské konventy byly zakládány pouze ve městech, nejčastěji u hradeb. Od počátku měl řád velkou podporu papežů, což mu zejména ve 14. – 16. století zajistilo rozvoj a popularitu.
Sv. Dominik dbal o to, aby se jeho druhům dostalo nejprve dobrého teologického vzdělání, a proto je posílal na významné univerzity do Paříže,Boloně nebo Oxfordu. Vzdělání jim mělo pomoci odhalit a účinně potírat kacířství. Kazatelská povinnost vtiskla řádu intelektuální rysy. Mezi nejznámější dominikány patřili Albertus Magnus a Tomáš Akvinský. Učení Tomáše Akvinského – tomismus – se roku 1342 stalo doktrínou řádu a později celé římskokatolické církve.
Řád vytvořil ženskou větev a třetí, tzv. polomnišský řád. Mezi dominikánské terciáře patřila například sv. Kateřina Sienská.
Roku 1233 svěřil papež Řehoř IX. dominikánům inkvizici ve Francii. Pojmenování řádu pak bývalo vykládáno jako domini canes– psi Boží – a členové řádu také bývali jako psi zobrazováni ve výtvarném umění.
Koncem 15. století napsali dominikánští inkvizitoři – Kladivo na čarodějnice, návod, jak vyhledávat a rozpoznávat čarodějnice. Práce vyšla poprvé roku 1487. Příručka, vyznačující se značným fanatismem, byla používaná až do 18. století.
Krizi řádu způsobila nejprve reformace a nástup jezuitů v 16. století a posléze osvícenství.
V čele řádu stojí generál (magistr) volený nejvyšším řádovým orgánem,generální kapitulou. V České republice působí Česká provincie Řádu bratří kazatelů, mimo to zde též existuje Česká kongregace sester dominikánek, dominikánské rozjímavé sestry a také mnišky, které jsou součástí Dominikánské rodiny. Současným provinciálem je Benedikt Tomáš Mohelník.
Terciáři - Součástí dominikánské rodiny jsou také tzv. Laická sdružení sv. Dominika, která sdružují dominikánské terciáře. Terciáři zůstávají žít ve světě, mohou zakládat rodiny, ale mají rovněž podíl na spiritualitě řádu.

Žádné komentáře:

Okomentovat