Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Benediktýni

Řád svatého Benedikta, je nejstarší existující mnišský řád západního křesťanství. Řídí se Řeholí svatého Benedikta z Nursie z počátku 6. století.
Slovo mnich  znamená sám, resp. osamocený. Význam tohoto označení byl v tom, že mnich žil osamoceně zejména od světského života a požitků. Takto žili četní poustevníci již v prvních stoletích našeho letopočtu zejména v Egyptě a v oblasti Středomoří.
Svatý Benedikt z Nursie, žil na přelomu 5. a 6. století, nesdílel názor na osamocenost. Shromáždil podobně smýšlející mnichy, založil de facto první klášter vMonte Cassinu a sepsal zde pravidla klášterního života Regula Benedicti – Řehole Benediktova. Odtud je také český název pro mnichy podléhající pravidlům klášterního života – řeholníci (řeholnice) jsou vlastně ti, kdo dodržují určitou řeholi.  Mottem řádu se stalo heslo „Ora et labora“ – česky „Modli se a pracuj“.
Řehole sv. Benedikta se postupně rozšířila po celé Evropě. V 10. století se dostala také do Čech a v 11. století na Moravu. Její text podstatně ovlivnil historii, kulturu a spiritualitu křesťanského Západu. Za císaře Karla Velikého byla přijata jako vzorová klášterní ústava.
Každý klášter je samostatný a tvoří ho společenství bratří v čele s opatem. Kláštery se z praktických důvodů sdružují v kongregace. Souhrnem jednotlivých benediktinských kongregací je benediktinská konfederace v čele s opatem primasem sídlícím v Římě.

Žádné komentáře:

Okomentovat