Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Církevní řády - Selesiáni

Salesiáni Dona Boska (též Společnost sv. Františka Saleského, Societas Don Bosco, Societas S. Francisci Salesii či SDB) jsou významnou římskokatolickou řeholí, která se věnuje výchově mládeže. Už od 19. století také prostřednictvím misií, poskytování exercicií a výpomoc ve farní struktuře diecézí. Řád založil italský kněz Jan Bosco v roce 1859 a pojmenoval ji k poctě svatého Františka Saleského (papež Pius IX. schválil regule řádu v roce 1874). V čele řádu stojí rector major a generální shromáždění společnosti. V roce 1995 měl řád asi 17 000 členů a spravoval 1616 středisek ve 122 zemích světa. Existuje i ženská obdoba řádu - tzv. salesiánky (oficiálně Kongregace Dcer Panny Marie Pomocnice).
Heslem řádu je latinské Da mihi animas, cetera tolle - česky Dej mi duše, ostatní si vezmi. Sv. Don Bosco jím chtěl vyjádřit, že chce Bohu pomoci spasit lidské duše (zejména zanedbaných chlapců z ulic, jimž se věnoval), a je ochoten pro tento cíl obětovat všechno co má. "Výraz „Da mihi animas, cetera tolle“ je modlitbou toho, kdo se obrací k Bohu v námaze, úsilí a apoštolátní výzvě vedené v jeho jménu a kdo se vzdává všeho, aby se mohl všem rozdat."(CHÁVEZ, Pascual - Da mihi animas, cetera tolle, str. 5 dole) Tato věta se nachází i ve Starém zákoně (Gn 14, 21): Dixit autem rex Sodomorum ad Abram da mihi animas cetera tolle tibi. (Vulgáta; ve znění ČEPu"Pak řekl Abramovi král Sodomy: „Dej mi lidi, a jmění si nech.“").
Do Československa přišli salesiáni v roce 1925 (Slovensko), v roce 1927je do Čech a na Moravu přivedli Ignác Stuchlý a Štěpán Trochta.
V čele české provincie stojí od léta 2010 provinciál Petr Vaculík.
V České republice salesiáni k 1. červenci 2007 provozovali deset středisek mládeže (v Brně, Českých Budějovicích, Fryštáku, Ostravě,Pardubicích, Plzni, Praze, Rumburku, Teplicích a Zlíně), zřizovali prestižní nakladatelství pedagogické, psychologické a náboženskéliteratury Portál a vyšší odbornou školu JABOK v Praze, vydávali Salesiánský magazín a časopis pro děti Nezbeda a podíleli se významně na výuce na teologických fakultách Jihočeské a Palackého univerzity a vedení TV Noe.
Salesiáni působí dnes na mnoha místech v ČR v duchovní správě, zakládají a spravují Salesiánská střediska mládeže (oficiální a používaná zkratka SaSM). Velkou tradici mají v litoměřické diecézi, kam je svého času povolal tehdejší biskup - také salesián, .Ve farnostech působí jeden kněz, nebo i celá komunita řeholníků.
Komunity v Brně-Brno líše, brno-zabovřesky

Žádné komentáře:

Okomentovat