Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5.1.2 Nerovnoměrnosti v jednotlivých měsících roku

Ze statistických údajů je možno vypozorovat pravidelné výkyvy v objemech přeprav v jednotlivých měsících roku. Kolísání počtu pokrytých přepravních požadavků lze vyjádřit koeficientem měsíční nerovnoměrnosti, který se zjistí jako podíl denního průměrného počtu přepravených osob ve sledovaném měsíci k dennímu průměrnému počtu přepravených osob ve sledovaném roce.

Praktickou aplikací výsledků výpočtů těchto koeficientů v jednotlivých měsících roku se zjistí, že je vhodné v jednotlivých ročních obdobích zavádět rozdílné jízdní řády /grafikony/ se zohledněním těchto skutečností. Minimálně se doporučuje zavádět tzv. zimní a letní jízdní řád. Vždy se ovšem musí zohlednit všechny podmínky, které jsou kladeny na jednotlivá místa nebo úseky podle jejich typu a charakteru.

5.1.3 Nerovnoměrnosti v jednotlivých dnech týdne
Analýzou údajů, zjištěných přepravními průzkumy v jednotlivých obdobích roku, je možno určit rozdíly ve využívání přepravních služeb v jednotlivých dnech týdne. Jednotlivé pracovní dny, s částečnou výjimkou hranic tohoto období, vykazují přibližně stejné hodnoty počtů přepravených osob.

Žádné komentáře:

Okomentovat