Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2.2.4 Pohodlí

Používání pojmu pohodlí v příměstské dopravě je dosti problematické. Pokud se vyjde z toho, že pohodlí je „drahé“ a dopravní prostředky jsou využívány v porovnání s dálkovou dopravou na podstatně kratší dobu, musí být nároky cestujících přiměřené. Podíl stojících cestujících, především na dobu přepravy delší jak dvacet (třicet) minut, musí být podstatně minimalizován, v lepším případě odbourán, což je obtížné při snaze o co nejvyšší vytížení vozidel a nerovnoměrnostech v přepravních proudech na jednotlivých úsecích. Cestující, jak už vyplývá z jeho označení, chce cestovat, ne být pouze přepravován – k tomuto se musí přizpůsobit i nabídka přepravních služeb, která bude reflektovat na jeho přání a potřeby.
Z hlediska pohodlnosti se u příměstské dopravy často požaduje, aby byla srovnatelně pohodlná jako doprava individuální.
K tomuto se počítá i s další skupinou požadavků a podmínek, jak je zřejmé z následujících řádků:
- dostatečná nabídka přiměřeně pohodlných míst k sezení i stání,
- klidná jízda bez trhavých pohybů a vibrací,
- příjemné a účelné osvětlení,
- dobrá klimatizace všech prostorů,
- minimální hlučnost vozidel i prostorů pro cestující,
- účinná ochrana cestujících před nepříznivým počasím v místech zastavení vlaku,
- vhodná konstrukce a srozumitelnost informačních medií před jízdou i během ní,
- čistota všech prostorů pro cestující,
- snadná návaznost na jiné prostředky nejen hromadné dopravy a možnost parkování individuálních dopravních prostředků v dosahu alespoň vybraných míst zastavení (systémy Bike&Ride, Park&Ride),
- maximální jednoduchost odbavení cestujících a jejich kontrola.
K tomuto základnímu výčtu požadavků a podmínek mohou přibýt další, protože například u pohodlného cestování se nesmí zapomenout i na „bezstarostnost“ cestujícího, který skutečně jenom cestuje a během toho může odpočívat nebo se připravovat na další činnost. Na rozdíl k tomu by musel během řízení osobního automobilu být neustále v bdělosti a v cíli cesty řešit problém s hledáním vhodného místa pro zaparkování svého vozidla.

Žádné komentáře:

Okomentovat