Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Alternativní cíle firmy

Vzhledem ke komplikovaným vlastnickým vztahům a zájmové struktuře je tradiční teorie firmy považována za nedokonalou. S cílem překonat statičnost teorie firmy vznikly dynamické teorie, např. koncepce předpokládající, že cílem firmy je max. toku zisku za určité období, což se vyjadřuje pomocí současné hodnoty očekávaných zisků. Jednou z hlavních námitek proti jednoduchému modelu max. zisku je nedostatek informací v souvislosti s rizikem a nejistými výsledky z rozhodování.

Další teorie předpokládající jiné cíle:

- dosažení určitého podílu na trhu,

- snaha dlouhodobě přežít,

- růst a expanze firmy,

- teorie uspokojení – nehledáme jeden optimální objem produkce, ale ptáme se, zda daný objem produkce a ceny zabezpečí uspokojivou výši zisku.

- Manažerské teorie – zdůrazňují oddělení vlastnictví (akcionáři) a řízení (placení manažeři). Obě skupiny sledují své vlastní zájmy, které mohou být konfliktní. Cíl firmy řízené manažery je jiný než max. zisku, např.

a) jednoduchý manažerský model – cílem firmy kontrolované manažery je max. jejich užitku, užitek je dán jeho postavením ve firmy, proměnnými manažerské fce užitku jsou zisk, vedlejší výhody a příjmy manažerů,počet a úroveň podřízených.

Žádné komentáře:

Okomentovat