Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

12) TEORIE MIKROEKONOMICKÉ POLITIKY STÁTU.

PŘÍČINY EXISTENCE MIKROEKONOMICKÉ POLITIKY. VZTAH EKONOMICKÉ TEORIE A MIKROEKONOMICKÉ POLITIKY. PŘÍSTUPY K MIKROEKONOMIKCKÉ POLITICE A JEJÍ HLAVNÍ TYPY. EFEKTIVNÍ ROZSAH UPLATŃOVÁNÍ MIKROEKONOMICKÉ POLITIKY STÁTU. TEORIE VEŘEJNÉ VOLBY. EFEKTIVNOST VEŘEJNÉ VOLBY. AROWŮV TEORÉM.


Hospodářská politika – souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech hospodářské reality. V obecném povědomí je spjata s makroekonomickou činností státu (fiskální, monetární politika), ale stát svými opatřeními působí na chování mikroekonomických subjektů. Mění podmínky, za nichž se tyto subjekty rozhodují, a ovlivňuje tak rovnováhu na jednotlivých dílčích trzích i všeobecnou tržní rovnováhu.


Příčiny mikroekonomické politiky

1) snaha státu napomáhat trhu v efektivní alokaci výrobních faktorů i finální produkce – nedokonalá konkurence, externality, neúplné informace subjektů o trhu. Činnost státu v mikroekonomické přístupu nabývá např. formy antimonopolní regulace, makroekonomický přístup může být založen např. na státní strukturální politice, společnost nemusí považovat rozdělení příjmů tak, jak se vytvořilo na trzích, za sociálně přijatelné. Stát může měnit existující rozdělení např. daňovou politikou, transfery. Přerozdělením příjmů se mění postavení subjektů na trzích finální produkce a VF a tím se mění situace na dílčích trzích (mikro) i vzájemné postavení jednotlivých ekonomických sektorů (makro).

Žádné komentáře:

Okomentovat