Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Smluvní křivka CC

– spojuje body ve kterých se dotýkají izokvanty jednotlivých X a Y – všechny body na této křivce představují efektivní alokaci práce a kapitálu, bod ležící mimo ni jsou technicky neefektivní (např.bod U). všechny body na smluvní křivce znázorňují situaci, v níž není možno zvýšit produkci jednoho statku, aniž bychom omezili výrobu jiného.

Þ podmínkou efektivní výroby je, že MRTS kapitálu za práci ve výrobě X se musí rovnat MRTS kapitálu za práci ve výrobě Y (MRTSK,L)X = (MRTSK,L)Y

a) hranice výrobních možností PPF – obr.2 – je křivka znázorňující alternativní kombinace dvou výrobků, které mohou být efektivně vyrobeny s určitým fixním rozsahem zdrojů. Technologický pokrok ve výrobě X či Y se projeví posunem křivky. Při daném rozsahu VF (práce a kapitálu):

- je nemožné dosáhnout bodu ležícího vně křivky PPF (bod Q)

- je možné vyrábět v rozsahu bodů pod PPF, ale výroba je neefektivní.

Body na PPF musí korespondovat s body na CC. PPF klesá dolů a je stále strmější, protože se zvyšováním výroby jednoho statku se musíme vzdát rostoucího množství druhého statku.

MRPT – mezní míra transformace produktu – směrnice PPF – míra, v níž jeden statek může být transformován ve druhý, o kolik jednotek musí být snížena výroba jednoho statku, aby mohla být vyrobena dodatečná jednotka jiného statku. MRPT = MPY / MPX

Žádné komentáře:

Okomentovat