Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1) Ordinalistický přístup

Optimální kombinace statků X a Y bude ta, pro kterou je poměr, v němž je spotřebitel ochoten nahrazovat jeden statek druhým, stejný jako poměr, v němž je může směnit na trhu: MRSC = MRSE

MUX/MUY = PX/PY

Grafickým vyjádřením optimální kombinace statků X a Y je bod dotyku indiferenční křivky linie rozpočtu MUX/PX = MUY/PY (obr.8)


Může nastat situace, kdy linie rozpočtu není tečnou žádné IK. (obr.9) tj.. tzv. rohové řešení – pro spotřebitele je podstatně lákavější statek Y, optimální spotřebitelská situace nastane, pokud je důchod vynaložen pouze na nákup statku Y (bod H). MRSC < MRSE.


Přebytek spotřebitele

Je rozdíl mezi celkovým užitkem, který mu přinese spotřebovávané množství určitého statku, a výdaji na jeho získání, neboli jeho tržní hodnotou.

Obr 10. – celkový užitek je součtem mezních užitků, 0QAP – TU, 0QAB – výdaje, ABP – přebytek spotřebitele

Obr. 11 – bod M, spotřebitel statek X nenakupuje, max. částka, kterou je spotřebitel ochoten za X zaplatit aniž by se změnil jeho užitek –tj. vzdálenost ML (posun z bodu M do R), v bodě R ale nevyužívá celý svůj důchod, může zvýšit svůj užitek přesunem do bodu E, nemusí tedy za statek X obětovat celou vzdálenost ML, ale pouze MK. Rozdíl mezi těmito veličinami je přebytek spotřebitele, tj. úsek KL. Přebytek spotřebitele z x* jednotek statku X je potom možno chápat jako rozdíl mezi celkovým užitkem spotřebitele, pokud spotřebovává x* jednotek statku X a celkovým užitkem v případě, že X nespotřebovává.

Žádné komentáře:

Okomentovat