Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

I) Efektivnost ve směně

Rozdělení fixního množství statku je (Paretovsky) efektivní, jestliže jeho přerozdělením nemůže být ani jednomu spotřebiteli polepšeno, aniž by současně nebyl poškozen jiný spotřebitel. Nezbytnou podmínkou je, že MRSC mezi jakýmikoliv dvojicemi statků musí být pro všechny spotřebitele stejná.

Obr.5, krabicové schéma směny, dva spotřebitelé A,E, dva statky X, Y. krabicové schéma směny znázorňuje všechny možné způsoby rozdělení dvou statků mezi dva spotřebitele. Např. bod F představuje neefektivní rozdělení výrobků, protože je možné jiné rozdělení, které přinese oběma větší spokojenost, bod G, který pro oba znamená posun na vyšší IK, nebo přinejmenším jednomu polepší a druhému nepohorší – bod H.

Smluvní křivka směny CC – je množinou bodů, které představují efektivní alokaci dvou výrobků mezi dva spotřebitele, spojuje všechny body, v nichž se dotýkají IK spotřebitelů. Sklon IK je mezní míra substituce jednoho statku za druhý (MRSC). pro efektivní směnu musí platit MRSC(A) = MRSC(E).


I) Výrobně spotřební efektivnost
K zajištění celkové efektivnosti potřebujeme určitým způsobem sladit preference spotřebitelů s výrobními možnostmi. Podmínkou výroby správné kombinace statků je: poměr, ve kterém jsou dva statky nahraditelné ve spotřebě, se musí shodovat poměrem, v němž jsou nahraditelné ve výrobě MRSC = MRPT. Obr.6 zachycuje IK obou spotřebitelů uvnitř krabicového schématu a smluvní křivku, která je souborem bodů, v nichž se IK obou spotřebitelů dotýkají. Má-li být produkt rozdělen tak, aby uspokojení potřeb obou spotřebitelů bylo maximalizováno, musí být mezní míra transformace shodná s mezní mírou substituce. Optimální rozdělení obou statků mezi spotřebitele by mělo být představováno tím bodem na smluvní křivce, ve kterém směrnice jejich indiferenčních křivek je shodná se směrnicí křivky hranice výrobních možností v bodě R. tato podmínka je splněna v bodě G.

Žádné komentáře:

Okomentovat