Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obalová křivka LAC – obr. 17

SAC a LAC jsou stejné při výrobě takové velikosti Q při které použité množství fixního kapitálu umožňuje minimalizovat celkové náklady. Množina bodů, pro které platí SAC = LAC pro měnící se úroveň výstupu, je označována jako obalová křivka LAC.

LMC a SMC se rovnají při výrobě takového Q, při kterém množství fixního kapitálu umožňuje minimalizovat celkové náklady (průsečíky SMC a LMC)

Bod minima obalové křivka LAC ( v tomto bodě se LAC=LMC=SAC2=SMC2), pouze v tomto bodě platí LAC = min SAC, pří výrobě Q větším než Q2, rostou LAC pomaleji než SAC.


Optimální velikost závodu obr.18

Firma si může vybírat z nekonečného počtu velikostí závodů. Křivka LAC je tvořena částmi SAC, které představují minimální náklady na výrobu daného Q. LAC je vnějším obalem SAC. LAC není tvořena min. body křivek SAC (výjimka SAC4). Když se prosazují rostoucí výnosy z rozsahu a LAC klesá, je LAC tvořena body dotyku s SAC vlevo od jejich minima (tzn. že pro firmu je ekonomičtější vyrábět požadovaný Q ve větším závodě a nevyužívat zcela jeho výrobní náklady, např. Q2 je výhodnější vyrábět v závodě 2 s SAC odpovídajícími bodu B než v menším závodě 1 s vyššími SAC v bodě A).


Vliv změny cen vstupů na náklady firmy

Růst cen používaných vstupů způsobí posun nákladových křivek. Rozsah tohoto posunu bude ovlivněn:

- významem daného vstupu ve výrobním procesu (čím více se bude podílet na TC, tím výraznější se zvýší TC při růstu jeho ceny),

- mírou vzájemné nahraditelnosti vstupů (čím více je nahraditelný vstupem, jehož cena se nezměnila, tím méně vzrostou TC).

Žádné komentáře:

Okomentovat