Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pozn. Úspory z rozsahu

Pozn. Úspory z rozsahu jsou v této souvislosti širším pojmem než rostoucí výnosy z rozsahu (vycházejí ze stabilní proporce mezi vstupy), protože znamenají růst výstupu v důsledku jakékoliv změny kombinace vstupů. Rostoucí výnosy z rozsahu znamenají sice větší růst výstupu než růst vstupů, ale proporce vstupů jsou stabilní.


Technický pokrok

a) v krátkém období (u jednofaktorové fce) posun TP směrem nahoru, obr.11a),tzn. že se stejným množstvím výrobního faktoru můžeme vytvořit větší produkt.

b) V dlouhém období tzn., že stejný objem produkce (Q1=Q1´) můžeme vytvořit s menším množstvím výrobních faktorů., takže izokvanta Q1 se posunuje doleva dolů na Q1´.


Náklady firmy


Účetní chápání nákladů:

explicitní náklady – jsou veškeré reálné výdaje spojené s výrobou určitého statku.

Ekonomické hledisko:

a) explicitní náklady

b) implicitní – jsou náklady, které firma reálně neplatí. Představují výnosy, o něž firma přichází tím, že užívá omezené zdroje právě určitým a nikoliv jiným způsobem.

Cenou práce – je mzdová sazba w

Cenou kapitálu – je nájemné r

Zapuštěné náklady – výdaje, které nemůže firma žádným způsobem získat zpět

Nákladová fce – vyjadřuje vztah mezi náklady firmy a vyrobeným výstupem.Tvar nákladové fce je přímo ovlivňován charakterem příslušné produkční fce, množstvím a cenami vstupů. TC = f(Q,w,r). Nákladová fce vyjadřuje minimální náklady firmy při výrobě různých velikostí výstupu a při použití různých kombinací práce a kapitálu.

Žádné komentáře:

Okomentovat