Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rovnováha DK odvětví v krátkém období

Rovnováha nastává, jestliže je trh vyčištěn, tzn. při krátkodobé rovnovážné ceně P* se rovná poptávané a nabízené množství daného statku (Q*), obr.5b. Ani poptávající, ani nabízející nemají zájem tato množství měnit. Tržní nabídka S i tržní poptávka D vznikají horizontálním součtem individuálních křivek S, D. Kombinace P*Q* vyjadřuje rovnováhu mezi poptávkami všech jednotlivců a náklady všech firem. P* plní dvě fce:

- je signálem pro výrobce při jejich rozhodování o velikosti vyráběného výstupu. Firmy max. zisk budou vyrábět takový výstup, pro který platí P* = MC. Vystup odvětví bude Q*.

- je signálem pro kupující jednotlivce. Při tržní rovnovážné ceně P* se jednotlivci max. užitek rozhodují, jakou část svého důchodu vynaloží na nákup daného statku. Tržní poptávané množství bude Q*.

obr. 5a – vliv rovnovážné cen na rozhodování DK reprezentativní firmy – firma přebírá cenu P* a vyrábí Q1, P* je větší než AC, fa realizuje zisk, vzroste-li D, posune se na D´, zvýší se cena P´ a rovnovážné množství Q´, současně vzroste nabízené množství jednou firmou Q2. nová rovnovážná cena P´ tak umožní každé z firem realizovat vyšší zisk..

Faktory ovlivňující tržní S:

- změny cen vstupů,

- změny technologií,

- očekávání výrobců,

- změna počtu firem na daném trhu.

Vliv posunu tržní S na změnu rovnovážné P a rovnovážného Q bude záviset na elasticitě tržní D (u velmi neelastické tržní D, způsobí posun tržní křivky S směrem doprava dolů velký pokles rovnovážné P a malý růst rovnovážného Q).

Žádné komentáře:

Okomentovat