Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vliv změny ceny statku na poptávané množství

Při zkoumání vlivu změny ceny statku X předpokládáme, že cena statku Y a peněžní důchod jsou konstantní. Změna ceny vede k posunu linie rozpočtu. V důsledku toho se mění optimální kombinace statků X a Y. linie rozpočtu se stává tečnou jiné IK, mění se úroveň užitku. Mění se nejen poloha, ale i sklon, mění se MRSE i MRSC.

PCC – cenová spotřební křivka – obr.22– spojuje body optima odpovídající jednotlivým úrovním ceny statku X – je souborem kombinací statků X a Y maximalizujících užitek spotřebitele při různých cenách statku X. S poklesem ceny se PCC dostává do oblastí s vyšším užitkem.


Substituční a důchodový efekt

Vliv cenové změny můžeme rozdělit na substituční a důchodový efekt

Substituční efekt – znamená změnu poptávaného množství v důsledku substituce statku relativně dražšího statkem relativně levnějším.Jde o posun po IK. Je vždy negativní.

Důchodový efekt – znamená změnu poptávaného množství v důsledku změny reálného důchodu (kupní síly), tzn. změnu IK a tedy užitku. Pro normální statky je negativní, pro méněcenné statky je pozitivní (pokles ceny vede k růstu důchodu a tím se snižuje poptávané množství, celkový efekt – SU + DU není možno jednoznačně určit, jde o součet kladného a záporného čísla, záleží na tom, který efekt převládne).

Giffenův paradox – s poklesem ceny poptávané množství klesá a s růstem ceny roste (statky tvořící značnou část výdajů spotřebitele a nejsou dostupné substituty, brambory)

Žádné komentáře:

Okomentovat