Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

I) Efektivnost ve výrobě

– fixní množství zdrojů bude v ekonomice efektivně rozmístěno tehdy, jestliže nebude možné vyrobit jednoho statku více, aniž by bylo nutné omezit výrobu jiného statku.

Podmínky, které musí být dodrženy – tzv. alokační pravidla


1) alokace vstupů uvnitř firmy

1 firma, dva vstupy kapitál a práce, výroba dvou statků X a Y.

Mezní míra technické substituce – MRTS – míra v níž firma může nahrazovat jeden VF jiným při nezměněné výši produktu určitého statku, je vyjádřena směrnicí izokvant.

1.alokační pravidlo: první podmínkou efektivnosti výroby je taková alokace fixního množství práce a kapitálu v rámci firmy, při níž je MRTS obou výrobních faktorů pro oba vyráběné statky stejná a oba výrobní faktory jsou zcela využity.

Graficky vyjádříme pomocí krabicového schématu a křivky hranice produkčních možností

a) krabicové schéma výroby – Edgeworthův box-diagram

produkční funkci každého statku je možné vyjádřit pomocí mapy izokvant, otočíme-li izokvantovou mapu jednoho statku o 180° - krabicové schéma – obr.1 - to ukazuje všechny možné způsoby alokace dvou výrobních faktorů mezi výrobu dvou produktů – každý bod představuje rozdělení celkové nabídky práce a kapitálu mezi dva statky a současně úroveň výstupu těchto statků, každý bod je možným výrobním bodem, nemusí být bodem efektivní výroby.

Žádné komentáře:

Okomentovat