Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Statky soukromé

– dělitelné a vylučitelné

Statky smíšené – mají vlastnosti jak soukromých, tak veřejných statků, mohou být nezmenšitelné a vylučitelné (jízda po mostě je vylučitelná např. některým vozům) nebo mohou být nevylučitelné a zmenšitelné (vzduch může být zmenšitelný emisemi a tím snížen jeho přínos). Mezi hlavní příčiny vzniku smíšených statků patří : externality soukromých statků (očkování jedné osoby přinese kladnou externalitu pro další protože se možnost nákazy sníží), rozsah skupin obyvatel využívajících veřejný statek (přístupnost jen určité skupině lidí), přetíženost veřejného statku (neúměrný počet žáků ve třídě), kolektivní potřeby (zhlédnutí fotbalového zápasu).

Statky záslužné – zboží a služby, který vykazují všechny znaky statků soukromých, ale v případě ponechání jejich spotřeby pouze na tržním mechanismu, by byly spotřebovávány v menším množství, než je společensky žádoucí (podávání svačinek ve škole).


Efektivnost veřejných statků

2 spotřebitelé spotřebovávají jeden soukromý (S)a jeden veřejný statek (V).

Celkový mezní užitek ze spotřeby V je dán součtem MU všech jejich členů SMUV = MUV1 + MUV2

U S dopadne zvýšení výroby o jednotku pouze tomu spotřebiteli, který ji získá (i). Celkovou mezní míru substituce S za V : SMRS = SMUV / MUSi = MUV1/MUSi + MUV2/MUSi. Podmínkou pro efektivní alokaci je

MRPT (V za S) = SMRS (V za S), ale MUVi / MUSi < SMRS (V za S). veřejný statek přináší určitý prospěch nejen určitému spotřebiteli i , ale současně i jiným spotřebitelům. Z tohoto důvodu by měl volný trh tendenci alokovat do výroby veřejného statku nedostatečné množství zdrojů.

Žádné komentáře:

Okomentovat