Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výrobní stádia v krátkém období obr.1

1. výrobní stádium – do bodu B. Po celé jeho trvání roste AP, efektivnost fixního vstupu roste (APK=Q/K, Q roste, K je fixní), efektivnost variabilního vstupu roste také, do bodu A roste Q než objem práce (MPL je rostoucí), do bodu A se projevuje zákon klesajících výnosů z variabilního vstupu, ale MPL je kladný a vyšší než APL. Fa v tomto stádiu má tendenci zvyšovat počet zapojených jednotek variabilního vstupu, jejím cílem je dosáhnou maximálního APL.

2. výrobní stádium – růst výstupu z bodu B do bodu C na produkční fci. Efektivnost fixního vstupu roste (roste objem výstupu, K je fixní). Efektivnost variabilního vstupu klesá (Q roste, ale pomaleji než variabilní vstup, MPL klesá, ale je kladný, dodatečná jednotka L zvyšuje efektivnost K, ale snižuje efektivnost L). V bodě C je max. krátkodobý výstup.

3. výrobní stádium – od bodu C, růst objemu zapojené L vede k poklesu Q, což vede k poklesu APL i APK. MPL nabývá záporných hodnot.

ý optimální je 2. stádium.


Výroba v dlouhém období

Všechny vstupy jsou variabilní. Dlouhodobá produkční fce zachycuje vztah mezi změnou objemu obou používaných vstupů a následnou změnou výstupu.

Q = f(K,L) … dvoufaktorová produkční fce, nástrojem zkoumání tohoto vztahu je izokvantová analýza

Základními vlastnostmi produkční fce jsou:

- substituce vstupů,

- výnosy z rozsahu vstupů

Žádné komentáře:

Okomentovat