Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výroba v krátkém období

Předpokládá se, že používané množství K je fixní a mění se pouze objem použité L a objem výstupu Q. vlastností produkční funkce v krátkém období jsou výnosy pouze z jednoho variabilního výrobního faktoru (L).


Celkový produkt (TP) – představuje výstup, který je vyroben danými vstupy (TP=Q). Křivka TP vyjadřuje různé úrovně výstupu, které lze vyrobit kombinacemi různých množství variabilního vstupu s konstantním množstvím vstupu.

Průměrný produkt (AP) – představuje výstup na jednotku vstupu APL = Q / L (=průměrná produktivita)

Mezní produkt (MP) – představuje změnu celkového produktu v důsledku změny vstupu o jednotku za předpokladu konstantního množství ostatních vstupů. MPL = dQ / dL, MPK v krátkém období není definován, K je fixní.

Obr.1 – celkový, průměrný, mezní produkt, bod A (A´) – do tohoto bodu výnosy z variabilního vstupu (MPL) rostou, výstup roste rychleji než variabilní vstup L, od dobu A MPL klesá. Dodatečná jednotka variabilního vstupu způsobuje podstatně menší zvětšení dodatečného výstupu, tzv. zákon klesajících výnosů – jestliže jsou do výrobního procesu přidávány stále stejné přírůstky variabilního vstupu, přičemž optimální množství ostatních vstupů se nemění, výsledné přírůstky celkového produktu budou od určitého bodu klesat, tj. bude klesat mezní produkt variabilního vstupu. V bodě A´ MPL dosahuje maxima, směrnice =0. V bodě B (B´) je APL maximální, křivka APL je protínána v bodě svého maxima shora klesající křivkou MPL. V bodě C je dosahováno max. výstupu, jakýkoliv další růst variabilního vstupu povede jen k poklesu TP, směrnice TP (MP) je rovna nule, tzn. i MP = 0.

Žádné komentáře:

Okomentovat