Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

10) TRŽNÍ SELHÁNÍ A ÚLOHA STÁTU.

PŘÍČINY EXISTENCE A TYPY TRŽNÍCH SELHÁNÍ. VEŘEJNÉ A SOUKROMÉ STATKY. EXTERNALITY A JEJICH INTERNALIZACE. RENTA. COASEHO TEORÉM. ROZSAH EFEKTIVNÍHO UPLATŇOVÁNÍ ROLE STÁTU. ÚLOHA STÁTU V ROZDĚLOVÁNÍ, ROVNOST A NEROVNOST. MĚŘENÍ NEROVNOSTI, PŘEROZDĚLOVÁNÍ.


Příčiny selhání trhu:

1) Monopolní síla

2) Externality

3) Veřejné statky

4) Nedokonalé informace


Nedokonalá konkurence (monopolní síla)

Je situace, ve které mohou ekonomické subjekty uplatnit určitou monopolní sílu při stanovování ceny. Cena zboží není shodná s mezním příjmem firmy (je vyšší). Firma určující cenu zboží bude maximalizovat svůj zisk vyrovnáváním mezních nákladů s mezními příjmy (nižšími než cena), nikoliv mezních nákladů s cenou. V této situaci relativní ceny neodrážejí relativní mezní náklady a cenový systém nepřináší informaci nutnou pro zajištění efektivnosti.

X je vyráběn v monopolním postavení, Y v dokonale konkurenčních podmínkách. Při výrobě Y se při výstupu cena s hoduje s výši mezních nákladů a MRPT se rovná podílu cen zboží. Při výrobě X je cena vyšší než mezní náklady, protože je vyšší než mezní příjmy, MRPT se v tomto případě nerovná podílu cen zboží, ale podílu mezního příjmu a ceny. MRPT = MRX / PY < PX / PY = MRS …….. MRPT < MRS

Žádné komentáře:

Okomentovat