Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1) Soukromé vyjednávání mezi zainteresovanými stranami, tedy mezi původcem

Coaseho teorém – pokud jsou jasně vymezena vlastnická práva a náklady vyjednávání jsou relativně nízké, provede soukromé vyjednávání mezi zainteresovanými stranami k efektivní úrovni znečišťování. Je-li splněna podmínka jednoznačného vymezení vlastnických práv, lze očekávat, že na základě dobrovolných smluv mezi poškozeným a poškozujícím bude působení externalit z větší či menší míry eliminováno, aniž by se při tom musel bezprostředně angažovat stát.


Dobývání renty – jednotlivci, firmy nebo skupiny se snaží získat monopolní pozici v určité oblasti nabídky nebo distribuce zboží a služeb a přisvojovat si rentu, z této pozice plynoucí.

Monopolní pozici se dobyvatel renty snaží získat různými prostředky (příspěvky na volební kampaň, podplácením) a přimět tím vládu, parlament k přijetí jemu vyhovujícím zákonům, zavedením, zrušením určité regulace, zadání státní zakázky.

Ekonomická analýza dobývání renty – náklady spojené s dobýváním renty (čas, finanční výdaje, úplatky) jsou považovány za ztrátu, nevedou totiž k dodatečné nabídce produktu a služeb nýbrž jsou promrhány na získání možnosti nabízet tyto služby.

Existují tři druhy výdajů chápané jako ztráta:

1) úsilí a výdaje potencionálních dobyvatelů renty,

2) úsilí vládních úředníků získat nebo ovlivňovat platby potencionálních monopolistů,

3) ztráty a poškození třetích stran.

Þ čím větší bude konkurence při dobývání renty, tím více se neproduktivně promrhá zdrojů. Navíc se může stát, že náklady na dobytí renty převyšují efekt z ní plynoucí.

Žádné komentáře:

Okomentovat