Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Určení velikosti nákladů

- celkové náklady ( TC) zjistíme, když k fixním nákladům ( FC) přičteme variabilní náklady ( VC).

- VC- rostou s růstem objemu výroby.

- FC- jsou náklady, které se s růstem výroby nemění. Firma je musí hradit, i když je objem výroby nulový (­ např. náklady na údržbu budovy ... ). U křivky VC odpovídá část kde roste objem produkce rychleji než náklady části křivky TPP v další části se začínají prosazovat klesající výnosy z variabilního inputu. Porovnáním křivky TPP a TC zjistíme že vývoj nákladů lze odvodit z produkční funkce ( křivky viz příloha ).

Explicitní náklady - jsou náklady, které musí firma vynaložit v peněžní podobě na nákup nebo nájem výrobních faktorů. Zjistíme je v účetních výkazech.

Implicitní náklady- jsou náklady, které firma reálně neplatí. Jedná se o " ušlý příjem " z výrobních faktorů, které jsou ve vlastnictví majitele firmy. ( pokud se podnikatel rozhodne sám podnikat, vzdává se mzdy, kterou by měl jako zaměstnanec, úroku z kapitálu ... - jedná se o alternativní náklady ). Implicitní náklady jsou alternativní náklady výrobních faktorů ve vlastnictví majitele firmy.

Průměrné a mezní náklady - Průměrné náklady jsou náklady na jednotku produkce

značíme AC. Křivka průměrných nákladů má tvar písmene U. Průměrné náklady jsou součtem průmětných fixních nákladů ( AFC) a průměrných variabilních nákladů ( AVC). AFC s růstem objemu produkce klesají. AVC od určitého množství objemu produkce rostou, to vyplývá z existence zákona klesajících výnosů a z možných administrativních a organizačních problémů.

Pro rozhodování firmy jsou důležité mezní náklady ( MC)- náklady potřebné k rozšíření objemu výroby o jednotku. Tvar křivky MC vysvětlíme opět pomocí zákona klesajících výnosů. Křivka MC protíná křivku AC v minimu křivky AC.

- MC jsou menší než AC - náklady na další jednotku objemu produkce jsou nižší než na jednotku předcházející. Křivka AC je klesající.

- MC jsou větší než AC - křivka AC roste

- pouze v případě kdy MC = AC jsou průměrné náklady minimální.

Žádné komentáře:

Okomentovat