Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Soukromoprávní základy (přepravní smlouva)

Mezinárodní dohody o přepravní smlouvě:

1) Dohoda z 19.5.980 o mezinárodní železniční dopravě – obsahuje společně platná určení, pro přepravu osob, zavazadel a zboží po železnici.

2) Dohoda z 19.5.1956 o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční dopravě – obsahuje platná ustanovení pro cestující a zavazadla v mezinárodní silniční dopravě.

Dohoda neplatí pro: 1) Poštovní zásilky

2) Přepravu tělesných pozůstatků

3) Stěhování

3) Dohoda z 12.10.1929 o sjednocení pravidel přepravy v mezinárodní letecké dopravě (Varšavská dohoda). Dohoda platí pro mezinárodní přepravu osob, zavazadel nebo zboží leteckou dopravou, přičemž místo odeslání a místo určení leží na územích dvou členských států Varšavské dohody.

4) Námořní přepravní smlouva – mezinárodní dohoda z 25.4.1924 o sjednocení pravidel o konosamentu (Haagská pravidla). Platí pro mezinárodní přepravu zboží po moři, na toto zboží musí být vystaven konosament. Pro mezinárodní přepravu osob nebo zavazadel po moři není v platnosti žádné pravidlo na úrovni dohody.

5) Vnitrozemská plavba – bratislavská dohoda z 26.6.1955 – o všeobecných podmínkách přepravy zboží – v oblasti vnitrozemské plavby neexistuje žádná mezinárodní dohoda, která by regulovala přepravné smlouvou.

6) Dohoda spojených národů ze 4.4.1980 o smlouvách v mezinárodním obchodě se zbožím – určuje uzavření kupní smlouvy včetně práv a povinností prodávajícího a kupujícího.

Žádné komentáře:

Okomentovat