Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zemní plyn

Zemní plyn
Zemní plyn je stale významnějším primárním energetickým zdrojem, kaloricky je hodnotnější než průmyslově vyráběný plyn a obsahuje řadu příměsí, které lze efektivně využít (např. z tzv. "mokrých plynů" se získává "přírodní" benzín, ze sirovodíku síra apod.). Ložiska zemního plynu jsou dvojího druhu. V prvém případě je jeho výskyt spojen s ložisky ropy, zpravidla slouží k jejímu vytlačování na povrch a energeticky se využívá v omezeném rozsahu. Druhý typ ložisek se vyskytuje odděleně (řada ložisek v Severní Americe v býv. SSSR, v Severním moři apod.), energeticky a chemicky jsou využívány ve větším rozsahu.
Předpokladem pro lokalizaci těžby zemního plynu je výskyt zdroje - přírodní podmínka, o konkrétním využití rozhodují ekonomické skutečnosti ekonomického charakteru - růst spotřeby, dostupnost a výhodná poloha ve vztahu ke spotřebě a další. Přímo u těžby je lokalizována i jeho úprava (zemní plyn se musí před dopravou plynovody zbavit nežádoucích příměsí, které však mohou sloužit jako cenné suroviny). Proto těžba a úprava zemního plynu "přitahuje" řadu odvětví (elektrometalurgii, elektrochemii) a přispívá k formování výrobních komplexů s obdobnou strukturou jako v oblastech zpracování ropy.
Bouřlivý rozmach těžby zemního plynu v býv. SSSR (v r. 1950 těžba 6 mid m ) a rozvoj těžby v některých RTE zemích Západní Evropy (především Nizozemí, Velké Británii a Norsku) zlikvidovaly historický předstih Severní Ameriky. Díky tomu je dnes v Evropě soustředěna polovina světové těžby!!
Pouze 10 % těžby se dostává do mezinárodní směny (cca 230 mld m3 ) větší část se přepravuje plynovody (ale přeprava je 3 krát dražší než přeprava ropy podle stejného energetického ekvivalentu). Mezi vedoucí dodavatele patří: (v závorce mlld m3 celkem a hlavní odběratel): býv. SSSR (79-SRN), Nizozemí (35-SRN), Norsko (26,5-V.Británie), Kanada (21-USA), Alžírsko (20-Itálie).1) Indonesie, Abu Dhabi a Brunei dodávají zkapalněný zemní plyn ve speciálních tankerech hlavně do Japonska. Závislost většiny RTE zemí na dovozu zemního plynu se bude zvyšovat, na rozdíl od ropy ceny zemního plynu nemají unifikovaný charakter (značné rozdíly jsou nejen mezi regiony, ale i jejich zeměmi). V r. 1995 má být dokončen plynovod "Maghreb-Evropa" z alžírských ložisek Hassi R'mell via Sevila přes Gibraltarskou úžinu (s kapacitou přes 20 mld m3 ).

Žádné komentáře:

Okomentovat