Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Umístění závodů v místě výskytu surovin nebo spotřeby ovlivňují výsledky porovnání nákladů na dopravu s náklady na přepravu hotové produkce

Umístění závodů v místě výskytu surovin nebo spotřeby ovlivňují výsledky porovnání nákladů na dopravu s náklady na přepravu hotové produkce. Toto srovnání je zvlášť důležité vzhledem ke značně nerovnoměrnému rozmístění surovin a k nutnosti jejich přepravy na velké vzdálenosti. Surovinový činitel je rozhodující při rozmístění oborů, jako je např. těžba, obohacování a prvotní zpracování nerostů obsahujících fosfor, síru, bór, draslo atd. nebo výroba produktů z odpadních plynů, které vzhledem k malému objemu nebo technologickým vlastnostem (výbušnost, hořlavost atd.) nelze, nebo je ekonomicky nevýhodné, přepravovat na velké vzdálenosti. Široké použití ropy a zemního plynu a možnost jejich levné a snadné přepravy, efektivní přeprava některých dalších surovin umožňuje orientaci většiny oborů na oblasti spotřeby. Jde hlavně o výrobu hnojiv, obsahujících velké množství balastu (superfosfát), kyseliny sírové a o zpracování těch surovin, jejichž spotřeba je v poměru k váze produkce relativně malá (apatit, pyrity, síra). Většina chemických výrob je náročná na množství a kvalitu vody a zároveň je jedním z hlavních zdrojů znečištění povrchových vod. Důležité je, že chemický průmysl používá vodu nejen pro technologické účely, ale i jako surovinu.
Chemická výroba je energeticky náročným odvětvím. Podstatná část energie se spotřebuje při výrobě základních produktů, jako jsou karbid vápníků, elektrolytický chlór a čpavek. Jejich široké použití způsobuje, že zejména výroba dusíkatých hnojiv, syntetického kaučuku, chemických vláken a plastů je energeticky náročná. Působení energetického činitele na rozmístění je zeslabováno možnostmi přenosu elektřiny a přepravy hodnotných paliv na značnou vzdálenost. Chemický průmysl je relativně méně náročný na spotřebu živé práce. Obory základní chemie a těžké organické syntézy, jež dosáhly stupně mechanizace, kladou menší nároky na spotřebu lidské práce než produkce syntetických materiálů a výrobků z nich, kde se vedle chemických pochodů uplatňuje mechanické opracování.

Žádné komentáře:

Okomentovat