Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kvalifikace pracovní síly se zpravidla vytvořila na dlouholeté tradici ve střediscích

Kvalifikace pracovní síly se zpravidla vytvořila na dlouholeté tradici ve střediscích, kde některá řemesla pro ni vytvářela předpoklady již za feudalismu. Později i staré hutnické oblasti byly "přinuceny" k transformaci na náročnou strojírenskou výrobu (např. Solingen a Remscheid v SRN, Sheffield v Anglii). V současné době je patrná závislost nejnáročnějších oborů na podnětech vycházejících ze základního i aplikovaného výzkumu na tomto úseku.
K tradičním oborům patří výroba hodinek a dalších klasických chronometrů, ve které se promítly i základní technické inovace odvozené z vědeckotechnického pokroku. V poválečném období pronikly mezi světově významné výrobce Japonsko a býv. SSSR a zatlačily některé významné evropské producenty do pozadí. Téměř 80 % světové výroby je soustředěno ve Švýcarsku (produkuje cca polovinu tradiční výroby), SRN, USA a SNS, z rozvojových zemí vynikají Singapur a Hong-Kong. Kosmický výzkum si vyžádal kvalitativní změny v optice i fototechnice, kde mají vedoucí postavení USA, v tradiční výrobě se uplatňují Japonsko a SRN.
Ze skromných počátku ) se na principech kybernetiky a vlivem zásadních technických inovací (tranzistory, čipy) rozvinula náročná výroba počítačové techniky, jednoznačně závislá na výzkumu (první významnější počítače byly vyvinuty a instalovány v laboratořích vysokých škol a výzkumných ústavů). Počítače se staly synonymem moderní společnosti tzv. postindustriálního typu.
Ve výrobě špičkové počítačové techniky si USA udržují značný předstih (podílí se 70 % na světové výrobě superpočítačů) ) a kontrolují i mezinárodní obchod s nimi. Výroba v Japonsku i zemích EU je z velké části odvozena z amerických licencí.
Investiční strojírenství provádí kompletizaci zařízení pro energetiku, těžební a zpracovatelský průmysl, dopravu a spoje na základě kooperace s desítkami subdodavatelů (dodávají detaily, uzly i celé agregáty), klade nároky na univerzální kvalifikaci pracovních sil, zejména proto, že konečná kompletizace zařízení se provádí mimo oblast výroby, zpravidla v odlišných podmínkách. Výroba investičních celků je pro svou složitost a náročnost možná jen v oblastech koncentrace různorodých strojírenských oborů, dlouholeté tradice a "výrobní kultury". Takové oblasti jsou jen ve strojírensky nejvyspělejších zemích.
USA, Japonsko, SRN, SNS, Velká Británie a Francie vyrábějí a dodávají nejsložitější investiční celky. Země se středním strojírenským potenciálem (Itálie, Švýcarsko, Švédsko, Kanada, Nizozemí a Belgie, ze zemí TE Česká republika, Polsko a Maďarsko) se zaměřují na výrobu a dodávky investičních celků zpravidla nižšího řádu.

Žádné komentáře:

Okomentovat