Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Socio-ekonomická geografie tvoří dnes rozsáhlý a otevřený systém disciplin

Socio-ekonomická geografie tvoří dnes rozsáhlý a otevřený systém disciplin, které se člení podle jejich konkrétního zájmu a studia - např. obecnou (teoretickou) geografii, historickou geografii, geografii obyvatelstva a sídel, geografii průmyslu, zemědělství, dopravy,
cestovního ruchu apod. Proces vyčleňování a osamostatňování dalších vědních disciplin z jejího rámce pokračuje. Jednu z nich představuje i "geografie světového hospodářství", která se zabývá studiem rozmístění existujícího světového hospodářství a změnami v jeho územní organizaci v podmínkách aplikace vědeckotechnického pokroku a prohlubující se mezinárodní dělby práce. K jejímu vyčlenění a rozvoji přispěly hluboké strukturální změny ve světovém hospodářství ve 2. polovině 20. století, které nastolují řadu "globálních problémů lidstva" a jejich řešení.
Zákonitosti rozmístění jsou objektivní vztahy mezi společensko-ekonomickými skutečnostmi a teritoriem, nebo-li prostorový projev společensko-ekonomických zákonů v rámci konkrétního stupně rozvoje společnosti, z toho je zřejmé, že tyto zákonitosti měly např. jiný charakter v období před průmyslovou revolucí ve srovnání se situací v moderním světovém hospodářství. Na základě jejich poznání se formují principy rozmístění a regionální politiky v praxi.
Činitelé rozmístění tvoří soubor různorodých vnitřních a vnějších ekonomických (ale i jiných) skutečností (vlivů), které určují vztah mezi daným objektem rozmístění (lokalizace) a teritoriem. Ve vztahu k rozmístění je nutné je zkoumat z hlediska jejich funkce, kterou zaujímají ve vztahu k lokalizaci objektu a z hlediska jejich charakteru, tj. společensko-ekonomické a přírodní "kvality".
Z hlediska funkce se dělí na faktory a podmínky:
- faktory rozmístění jsou skutečnosti, které na rozmístění působí zevnitř, tzn. z hlediska potřeb (ekonomických i jiných) daných charakterem činnosti (technologickými i jinými realitami) lokalizovaného objektu a které plynou z jeho výrobní či provozní orientace (např. jiné potřeby bude mít lokalizovaný závod černé metalurgie ve srovnání se závodem spotřební elektroniky),
- podmínky rozmístění jsou skutečnosti (společensko-ekonomické a přírodní), které na rozmístění působí zvnějšku.

Žádné komentáře:

Okomentovat