Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PRŮMYSLOVÁ VÝROBA

PRŮMYSLOVÁ VÝROBA
tvoří významnou část materiální výrobní základny světového hospodářství, produkuje cca 70 % z celkové jeho materiální produkce a zaměstnává 20 % ekonomicky aktivního obyvatelstva (ve vyspělých zemích 30-45 %, v rozvojových zemích v průměru do 15 % - výjimku tvoří některé země jihovýchodní Asie, Latinské Ameriky a Čína, kde je tento podíl vyšší). Zahrnuje v sobě výrobní jednotky (doly, elektrárny, továrny) příp. komplexy, které se zabývají těžbou nerostných surovin a paliv, zpracováním surovin a polotovarů průmyslového a zemědělského původu, výstavbou a kompletací objektů pro výrobní i jiné účely, údržbou a opravami průmyslových výrobků a zařízení ostatních hospodářských sektorů. Rozsah (objem) průmyslové výroby zůstává stále ukazatelem ekonomické síly konkrétní oblasti (země) a do značné míry i civilizační úrovně jejího obyvatelstva. Ačkoliv podíl průmyslové výroby na HDP ve většině vyspělých zemí klesá, podíl průmyslových výrobků a polotovarů v mezinárodní směně trvale roste. Od konce 80. let zajišťují růst světové průmyslové produkce především "nově industrializované" země jihovýchodní Asie a Čína. Tato skutečnost je spojena i s určitou změnou v rozmístění průmyslového potenciálu ve světovém měřítku.
Průmyslová výroba tvoří páteř územní struktury světového hospodářství i v jednotlivých oblastech (zemích), kde je soustředěna. Ve světovém hospodářství vystupuje jako hlavní producent užitých hodnot, jediný výrobce výrobních prostředků a realizátor technického pokroku v odvětvích materiální výroby i službách. Tím vytváří předpoklady ke změnám v charakteru a zákonitostech rozmístění, které se projevují v jednotlivých národních ekonomikách i světovém hospodářství jako celku. Materiálně-technická základna průmyslové výroby je formována vědeckotechnickým pokrokem. Průmyslová výroba je činností, která v rozhodující míře vytváří antropogenní přírodu a většinou negativními vlivy působí na charakter a kvalitu životního prostředí především ve vyspělých zemích.
Rozmístění průmyslové výroby (= určitý stav rozložení jejích objektů na konkrétním území) je ovlivňováno souborem činitelů. Jejich vliv na lokalizaci průmyslových objektů se mění v souvislosti s technologickým pokrokem a celkovou modernizací jejího zařízení. Každé odvětví (obor) průmyslové výroby má specifické nároky na suroviny, energii, investice a pracovní síly, produkuje různorodé výrobky, které musí realizovat v rozdílných tržních (spotřebitelských) zónách. Pro jejich výrobu jsou charakteristické odlišné formy výrobní i územní organizace. Proto lokalizace jednotlivých objektů se uskutečňuje v rámci široké škály variant.

Žádné komentáře:

Okomentovat