Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hlavní činitelé rozmístění

Hlavní činitelé rozmístění

Obyvatelstvo působí na rozmístění jako:
Činitel pracovní síly přes množství živé práce (kvalifikované či nekvalifikované) nutné k zajištění výrobní či provozní (u služeb) činnosti, projevuje se jako faktor i podmínka.
Činitel tzv. bezprostřední spotřeby přes kapacitu trhu základních existenčních potřeb (týká se řady oborů spotřebního a potravinářského průmyslu, příměstského zemědělství i služeb), projevuje se jako podmínka.
Iniciátor a realizátor rozhodnutí v ekonomické (i jiné) sféře, zde se projevuje funkce obyvatelstva jako důležitého "subjektu" hospodářské činnosti.
Činitel energetický působí na rozmístění přes množství energie nutné k zajištění výrobní a provozní činnosti, projevuje se jako faktor i podmínka.
Činitel surovinový působí na rozmístění přes množství suroviny (nejen "přírodní", ale může to být i finální výrobek jiného oboru) nutné k výrobě finálního produktu či zajištění služeb, projevuje se jako faktor i podmínka.
Činitel trhu - spotřeby v nejširších souvislostech působí přes jeho strukturu, kapacitu a geografickou polohu a rozlohu, projevuje se pouze jako podmínka.
Činitel dopravy (-vní) působí přes výšku dopravních nákladů, projevuje se většinou jako podmínka.
Soubor skutečností vyplývajících z technického pokroku, technologických vazeb, organizace řízení a dalších mj. také politických a mocenských realit, působí jako faktor.
Činitel ekologický působí přes ochranu a rekonverzi životního prostředí (v zásadě omezuje prostorovou "mobilitu" nových investic), projevuje se jako faktor.
Soubor přírodních skutečností poskytujících možnosti pro lokalizaci průmyslových objektů (např. voda pro řadu chemických výrob, nerostné zdroje pro těžební průmysl), projevuje se jako podmínka.
Soubor přírodních skutečností vytvářející rozdílný biologický potenciál a možnosti pro rozmístění zemědělské výroby, projevuje se jako podmínka.
Soubor přírodních skutečností poskytujících možnosti k dopravnímu využití (např. řeka jako vhodná dopravní cesta, zátoka pro vybudování přístavu atp.), působí jako podmínka.

Žádné komentáře:

Okomentovat