Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA

GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA - ZMĚNY NA POLITICKÉ MAPĚ SVĚTA

Je všeobecně známo, že tempo pokroku - ekonomického, vědeckotechnického, sociálního - je ve 20. století mnohem vyšší než ve století předcházejícím. I přes tuto dynamiku však překvapuje mnoho událostí a prudkých zvratů, které se projevují na změněné politické mapě světa. Dnešní svět je do jisté míry vzájemně závislý a propojený - celistvý. Bylo to způsobeno internacionalizací světových hospodářských styků, komplexním charakterem vědeckotechnické revoluce, zásadně novou rolí prostředků informací a spojů, stavem zdrojů planety, celkovým ekologických nebezpečím, sociálními a ekonomickými problémy rozvojového světa včetně bývalých států s centrálně plánovanou ekonomikou.
Změny na politické mapě světa mají svůj původ v globálních problémech dneška.
Mezi hlavní problémy soudobého světa, určujícími tendence jeho dalšího rozvoje, zaujímají důležité místo rozpory globálního rozsahu, které se dotýkají samých základů existence civilizace. Patří k nim především skupina rozporů souvisejících se vztahy mezi státy rozvojovými a státy s rozvinutou tržní ekonomikou, někdy tzv. problematika "Jih - Sever".
K aktuálním globálním problémům dneška patří také problém ekologický (týká se vzájemného působení soudobého lidstva a přírody). Znečištění životního prostředí, ovzduší a oceánů, vyčerpávání přírodních zdrojů, možné přehřátí planety v důsledku výrobní činnosti.
Problém demografický (rozpory zostřující se v souvislosti s neregulovatelným růstem počtu obyvatelstva na Zemi), problém hladu, podvýživy, nemocí, dětské úmrtnosti, negramotnosti a kulturní zaostalosti.
Ke globálním problémům patří i složitý komplex bezprostředních i vzdálených problémů, vznikajících vlivem vědeckotechnické revoluce. Je to problém zaměstnanosti člověka, kdy všechnu výrobní činnost budou vykonávat technické systémy nesrovnatelně rychleji a efektivněji. Problém intelektuálního rozvoje člověka, kdy věda a technika dosáhnou tak vysoké úrovně, že se na jejich tvůrčím rozvoji a užívání v praxi budou moci podílet pouze všestranně vyspělí lidé. Problém bioíyzického stavu člověka, kdy vymoženosti vědy a techniky dokáží prakticky uspokojovat celý komplex hlavních požadavků lidské životní činnosti, snížení podílu íyzické práce na minimum. Zranitelnost existence lidí v obrovských oblastech v souvislosti s pravděpodobností havárií složitých centralizovaných technologických systémů. Problém rozvoje rodiny a výchovy dětí.
Při posuzování změn na hospodářské a politické mapě světa lze vycházet ze skutečnosti, že dnešní realita světového hospodářství je výsledkem celé řady objektivních, ale i subjektivních momentů (ekonomiku i politiku dělají lidé - subjekty), které se v souhrnu projevují při generalizaci jako určité základní reality - trendy. Mezi tyto skutečnosti patří:
1) Vědeckotechnický pokrok
2) Rozpad klasického kolonialismu a vznik a zánik socialistické soustavy
3) Integrační a desintegrační tendence současného světa
4) Koncepce vzájemné závislosti - internacionalizace ekonomického a společenského života lidstva

Žádné komentáře:

Okomentovat