Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Počátek současné etapy politicko-ekonomické struktury světa ve 20. století lze stanovit s dovršením předchozího vývoje obou bloků do r. 1989

Počátek současné etapy politicko-ekonomické struktury světa ve 20. století lze stanovit s dovršením předchozího vývoje obou bloků do r. 1989. Rozpad sovětského mocenského bloku přinesl zesílení snah o nastolení nového uspořádání v Evropě i ve světě. Zásadní změnou byl zánik globální polarity Východ - Západ, ovlivňující po celou dobu od konce 2. světové války hospodářství i politická uskupení na celé planetě. V postkomunistických zemích se výrazně projevuje vzedmutí nacionalistických tendencí jako důsledek dříve násilně potlačovaných problémů a hegemonického postavení jednotlivých národních složek. Tento neklid, především na bývalém území Sovětského svazu se bude projevovat na politické mapě těchto oblastí.
Teprve v současné době po zrušení tzv. "železné opony" se svět začíná postupně vracet do původního řádu. Neznamená to však, že by svět nebyl či dále nespěl k jinému rozdělení - bipolarizaci, i když tentokrát ne ve vojenské antagonistické podobě. Bipolarita - Západ-Východ se postupně mění na bipolaritu tzv. ekonomicky vyspělého Severu a méně rozvinutého Jihu. Z celosvětového hlediska lze i v budoucnu očekávat další prohlubování ekonomických a sociálních rozdílů mezi státy s rozvinutou tržní ekonomikou a málo rozvinutými zeměmi. Tento vztah byl vytvořen již v minulých etapách vývoje světového hospodářství, ale v současné době se stává jedním z hlavních globálních problémů na Zemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat