Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V oblastech významnější koncentrace obyvatelstva jsou zpravidla lokalizovány pekárny

V oblastech významnější koncentrace obyvatelstva jsou zpravidla lokalizovány pekárny (nutnost, aby se chléb a běžné pečivo dostaly v konzumním stavu ke spotřebiteli - u produkce trvanlivého pečiva již nemusí být situace tak jednoznačná), mlékárny (s výrobou egalizovaného mléka a méně trvanlivých mléčných výrobků), jatky (s produkcí výsekového masa a konzumní úpravou brojlerů - zčásti i výrobou uzenin), konzervárny různého druhu (včetně výroby kuchyňských polotovarů), čokoládovny, úpravny kávy apod. Z klasických oborů spotřebního průmyslu je zde soustředěna polygrafie (pro informační, kulturní, finanční a administrativní účely), zčásti i výroba konfekce a obuvi (včetně podniků dominujících v módním návrhářství), textilní prvovýroba, výroba nábytku a bytových doplňků, uměleckých řemesel apod. V zázemí velkoměstských aglomerací je soustředěna produkce drůbežích brojlerů, pěstování květin, ranné zeleniny a ovoce (např. jahod), obyvatelstvo měst tak formuje strukturu tzv. příměstského zemědělství. Soustředění obyvatel si vynucuje lokalizaci objektů distribuční základny na úseku obchodu, pro obchodní a finanční operace, pohostinských a ubytovacích zařízení různých kategorií pro rozličné účely, v jejichž rámci stale výrazněji vystupují potřeby cestovního ruchu.
Obyvatelstvo je nositelem ekonomické (i jiné) aktivity. V jejím rámci realizuje i lokalizaci objektů, které mají uspokojovat jeho potřeby. V zásadě se při ní uplatňují ekonomická či přírodní kritéria. Ale určitá část této aktivity se může uskutečnit za situace, kdy o tom může rozhodnout jednotlivec či skupina podle "subjektivních" hledisek a zájmů s vyloučením objektivních skutečností a "realistických" možností. Historie v okruhu evropské civilizace poskytuje řadu příkladů.
Tímto způsobem byla lokalizována řada měst v období "kolonizace" ve středověké Evropě, která se postupně rozvinula v důležité ekonomická centra, ačkoliv byla založena na "zeleném drnu" (tzn. v hospodářsky neosvojených oblastech, někdy i neosídlených). Klasickým příkladem je založení Petrohradu v bažinaté a pusté krajině, nebo Washingtonu (za přispění rivality mezi Bostonem a Philadelphií, vzhledem k tomu, že zakladatelé USA neměli představu o území kontinentu a vývoji státu má v dnešní době extrémně excentrickou polohu) a v nejnovější době i výstavba nového hlavního města Brazílie. Ludvík XIV. prosadil vybudování Versailles v oblasti bez vody, které vyrostlo v centrum jeho absolutistické administrativy apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat