Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Demografická struktura

Demografická struktura
Věkové složení je výrazem celkového populačního vývoje. V základním členění se rozeznávají věkové skupiny: I. skupina předproduktivního věku (0-14 let), II. skupina produktivního věku (15-60 let - někdy i do 64 let dokončeného věku) a III. skupina poproduktivního věku (od 60, resp. 65 let).
Ve vyspělých zemích se, vlivem nízkého přírůstku a prodlužování věku obyvatelstva (tzv. pravděpodobnosti dožití), postupně vyrovnává podíl I. a III. věkové skupiny - projevuje se proces tzv. "stárnutí populace", ve II. věkové skupině se zvyšuje podíl starších ročníků. Ekonomicky roste tlak na sociální a zdravotnické zabezpečení obyvatelstva v poproduktivním věku.
V rozvojových zemích se, vlivem vysokého přírůstku a stále ještě nižšího průměrného věku, stále zvyšuje podíl I. věkové skupiny (v průměru přes 40 %) a zhoršuje se poměr mezi produktivní a "vyživovanou" částí populace. Stále obtížnější je problém obživy této části populace, rostoucí nároky na rozvoj školství zpravidla převyšují možnosti těchto zemí (v řadě z nich se počet negramotných zvyšuje), pracovní příležitosti nerostou úměrně s potřebami početných ročníků nastupujících do produktivního věku apod. Potenciální výhody z "mladé" struktury populace se v nich nemohou uplatnit.
Složení podle pohlaví je důkazem jak společensko-ekonomické poměry modifikují biologii lidského rodu (chlapců se rodí více - v celosvětovém a dlouhodobém průměru 105:100). Ve vyspělých zemích se tento rozdíl vyrovnává do 20 let. věku. Od této hranice začíná v jednotlivých ročnících převažovat ženská část populace, která se s postupujícím věkem zvyšuje. Pravděpodobnost dožití u žen je zde vyšší (v průměru o 7-10 let). Situaci ovlivňuje větší fyzická odolnost ženského organismu a civilizační úroveň, která vytváří přibližně stejné podmínky (zejména ve zdravotnické péči) pro obě pohlaví. Disproporce mezi počtem mužů a žen má dalekosáhlé společenské následky, milióny žen jsou připraveny o možnost vest normální rodinný život.
V rozvojových zemích, kde žijí ženy vesměs v daleko horších sociálních podmínkách než muži (negativně se zde projevuje vliv náboženství a zastaralé sociální struktury), převažuje mužská část populace. Následkem toho se v globálních poměrech projevuje mírná převaha mužů nad ženami.

Žádné komentáře:

Okomentovat