Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Na evropském kontinentu existuje kromě EU a Evropského sdružení volného obchodu integrační sdružení překračující hranice Evropy

Na evropském kontinentu existuje kromě EU a Evropského sdružení volného obchodu integrační sdružení překračující hranice Evropy - Organizace pro hospodářskou politiku a rozvoj (OECD). Organizace, založená v r. 1961 sdružuje 19 západoevropských zemí (tj. států ES i ESVO) s vyspělými zámořskými tržními ekonomikami - s USA, Kanadou, Japonskem, Austrálií a Novým Zélandem.
Určitým pokusem o regionální integraci s politickým ale i hospodářským významem bylo založení "Pentagonály", která vznikla v r. 1990 dohodou bývalého Československa, Itálie, Jugoslávie, Mad'arska a Rakouska. V r. 1991 byla rozšířena přijetím dalšího člena -Polska na "Hexagonálu". Toto sdružení si kromě jiného vytklo za cíl podporu projektů spolupráce v dopravě, telekomunikacích, energetice, ochraně životního prostředí a v dalších sférách. Ekonomický, ale i politický přínos právě ve vztahu k zemím EU se nepodařilo reaizovat. Příčinou male aktivity tohoto sdružení se stal rozpad Jugoslávie a válka na jejím území, rozdělení Československa a negativní vliv složité hospodářské situace evropských států s vyspělou tržní ekonomikou.
Nadnárodní integrace samozřejmě znamená, že jednotlivé členské státy a národy se musí vzdát významné části své suverenity nejen v hospodářské, ale i v politické a mezinárodní oblasti ve prospěch celku. Řada dalších vyspělých západoevropských států (v některých případech především jejich současné vlády - např. Norsko) projevuje zájem o členství v EU. Jedná se zejména o členy volnějšího seskupení - Evropského sdružení volného obchodu (ESVO) - Finsko, Island, Norsko, Rakousko, Švédsko. Švýcarsko lidovým hlasováním (plebiscitem) možnost vstupu zatím odmítlo. Výrazné zlepšení mezinárodních vztahů na evropském kontinentu odstranilo přetrvávající výhrady neutrálních zemí k členství EU. Cílem řady zemí střední a východní Evropy je alespoň přidružené členství v EU.
Integrační seskupení se vytvářejí i ve spolupráci států s rozvinutou tržní ekonomikou a rozvojových zemí. Příkladem je NAFTA - sdružení států Sevemí Ameriky, zahmující USA, Kanadu a Mexiko. Realizací tohoto projektu vznikne rozsáhlý prostor volného trhu a pohybu pracovní síly o velké ekonomické váze s více než 370 mil obyvateli. NAFTA je významnou protiváhou rostoucímu vlivu EU a Japonska.

Žádné komentáře:

Okomentovat