Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Organizace africké jednoty je příkladem sdružení

Organizace africké jednoty je příkladem sdružení, které pro nejrůznější vzájemné rozpory členských zemí nedosahuje ve snahách o pokrok ekonomiky černého kontinentu větších výsledků. Příklady subregionálních seskupení můžeme nalézt jak na americkém kontinentu, tak v Africe i v Asii - Karibské společenství, Andský pakt, Východoafrické společenství, Svaz států střední Afriky, Rada pro spolupráci států v Perském zálivu, Jihoasijské sdružení pro oblastní spolupráci, Asociace států jihovýchodní Asie a řada dalších integračních organizací.
Příkladem sdružení producentů důležité suroviny je "Organizace zemí vyvážejících ropu - OPEC". OPEC sdružuje přední vývozce ropy s největšími zásobami této strategicky důležité suroviny. Státy sdružené v organizaci OPEC produkují přibližně 40 % světové těžbyropy, což postačuje k tomu, aby ovlivňovaly cenovou politiku na trhu ropy. Výkyvy ceny ropy významně působí na celkový ekonomický vývoj ve světě. Podobným způsobem se sdružují producenti cínu, wolframu, mědi, bauxitu či státy vyvážející železnou rudu. Existující mezinárodní sdružení vývozců surovin ale nepřinesly dosud svým členům z rozvojových zemí výhody, které tyto země očekávaly a jejichž význam se rozhodně nemůže srovnávat s přínosem OPEC.
Mezinárodní sdružení vývozců zemědělsko-potravinářských produktů sdružují na rozdíl od asociací vývozců nerostných surovin (mimo OPEC) výhradně rozvojové země. Rozvojovým zemím náleží ve světovém hospodářství stale významné místo. Avšak v důsledku nízké úrovně produktivity práce v zemědělství, je celkový objem produkce rozvojových zemí nižší, než jsou jejich možnosti. To platí zvláště o obilovinách, živočišné výrobě a rybolovu. V současné době existuje přibližně dvacet sdružení vývozců zemědělsko-potravinářských produktů, z nichž nejvýznamnější seskupení vytvořili vývozci kávy, kakaových bobů a přírodního kaučuku. Organizace vývozců ovlivňují svými rozhodnutími ceny těchto produktů na světových trzích, v některých případech určují množství produkce nebo objem zahraničního obchodu s těmito komoditami. Jejich vliv má však menší působení na celkovu světovou ekonomiku než je tomu v případě ropy.

Žádné komentáře:

Okomentovat