Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Koncepce vzájemné závislosti

4) Koncepce vzájemné závislosti - internacionalizace ekonomického a společenského života lidstva
Sféra řiditelnosti světa pres všechnu jeho rozporuplnost se pomalu, ale neustále rozšiřuje. Tento proces je ku prospěchu lidstva. Potřebnou dynamičnost mu může dodat pouze společné úsilí národů. Ať je úloha konstruktivní iniciativy vládnoucích politických stran a vlád sebevětší, mají samy tyto iniciativy naději na realizaci pouze za předpokladu, že je schválí a podpoří mezinárodní veřejnost a že se stanou výrazem vůle celého lidstva.
Britský politolog Edward Mortimer pohlížel na budoucí dominantní rozvoj jednotlivých oblastí s charakteristikou 18. století jako francouzského, 19. století - anglického, 20. století amerického a pro 21. století předpovídal japonskou epochu. Podle jeho předpokladu měl přechod k nové hegemonii trvat vždy několik desetiletí.
Rada současných ekonomů a politologů pohlíží na Asii jako na kontinent "21. století". Rozvoj především východní a jihovýchodní části Asie bude v příštích desetiletích jedním z determinujících faktorů světového dění. Tento nastupující vývoj chápe velmi dobře Japonsko, které vedle svého ekonomického vlivu v této oblasti nastupuje cílevědomé zvyšování své politické přítomnosti (včetně angažování v jednotkách OSN).
Geopolitické cíle Japonska nevycházejí z politických abstrakcí, ale jsou logickým vyústěním hospodářské síly Japonska a kapitálového pronikání do sousedních zemí. (Ekonomika připravuje pozici pro posílení politického vlivu.) Vedle tzv. "čtyř tygrů" - "draků" Hongkongu, Singapuru, Tchaj-wanu a Jižní Koreje se v poslední době začínají ekonomicky prosazovat i Malajsie, Indonésie a Thajsko. Tato tzv. "koprosperita" regionu, který má více než 320 mil obyvatel, bude stale významnějším faktorem i ve světové politice.
Rostoucí japonský vliv v oblasti východní a jihovýchodní Asie výrazně ovlivnil i stoupající zájem investorů ze Spojených států o jim bližší oblasti, regiony na jih od řeky Rio Grande - o celou Latinskou Ameriku.
V oblasti východní a jihovýchodní Asie se nevytváří uzavřený blok či seskupení, region je otevřen i dalším zahraničním investorům, ale Japonsko díky své ekonomické síle bude mít stale podstatný politický vliv. Lze předpokládat, že to bude právě Asie - "kontinent 21. století", který se bude prosazovat i v globálním měřítku.

Žádné komentáře:

Okomentovat