Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Je zřejmé, že téměř 40 % světové kapacity zůstává nadále soustředěno v Evropě

Je zřejmé, že téměř 40 % světové kapacity zůstává nadále soustředěno v Evropě. Úbytek rafinační kapacity v RTE zemích Západní Evropy souvisí především s racionalizací zpracování ropy. Rafinérie starého typu jsou likvidovány, ale roste podíl závodů tzv. "hlubokého zpracování", které dovoluje získat z ropy více produktů s vysokou tržní hodnotou a zvýšit výtěžnost i méně kvalitních druhů ropy, kromě toho umožňuje uspokojit i ekologické požadavky (produkce bezolovnatého benzínu). Zpočátku se větší část kapacity soustřeďovala v přístavech při atlantském pobřeží, později se, v souvislosti s rostoucím dovozem ropy od Perského zálivu a z Afriky, rozšiřovala kapacita zpracovatelských závodů při Středozemním moři. V nejnovější době se kapacita moderních závodů přesouvá do vnitrozemí k magistrálním ropovodům (od začátku 60. let se jejich délka i přepravní kapacita zvýšila 7 krát).
Relativně rychlý růst zpracovatelské kapacity v býv. SSSR byl zcela podřízen potřebám vojenskoprůmyslového komplexu a jeho globálním plánům. Tomu odpovídá i dnešní soustředění kapacity do širokého zázemí Moskvy, Černého a Severního more, Uralu a západní Sibiře (vesměs v oblastech soustředění vojenského potenciálu).
Kapacita rafinérií v Severní Americe (téměř 25 % světové) se v poválečném období zvyšovala pomaleji, ale i zde došlo k určitým územním změnám. Vyrovnává se podíl závodů v hlavních těžebních oblastech (při Mexickém zálivu, "Midcontinentu" a Kalifornii) s oblastmi spotřeby na severovýchodě. Rovněž v Severní Americe probíhá technologická inovace orientovaná na "hydrokrakování" ropy, se kterou se počítá i při zpracovávání nekonvenčních zdrojů (především ropných písků a břidlic).
Relativně významný rozvoj kapacity zaznamenává i oblast tzv. Dálného východu, který zpočátku formovala Japonsko (v r. 1950 zde byla kapacita rafinérií do 2 mil t). Nyní se začínají prosazovat Čína a země jihovýchodní Asie včetně Indie, Rostoucí kapacita zpracovatelských závodů v oblasti Perského zálivu signalizuje trend pro nejbližší perspektivu - významní dodavatelé ropy se postupně snaží prosazovat na světovém trhu i dodávkami ropných derivátů.

Žádné komentáře:

Okomentovat