Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přirozený pohyb populace

Přirozený pohyb populace - reprodukce
Porodnost
(počet narozených na 1000 obyvatel)je pozitivní složkou reprodukce. Její rozsah je odvozen ze souboru skutečností, které jsou závislé na úrovni ekonomické základny a sociální struktury společnosti v konkrétní historické situaci (věková struktura populace, podíl žen v reprodukčním věku, úroveň zdravotnictví, vliv náboženství omezující antikoncepci, politická a sociální nejistota, celková kulturní úroveň apod.). Globálně se prosazuje tendence, že s růstem civilizační (materiální a kulturní) úrovně klesá porodnost.
Vysoká porodnost (v průměru 35-40 ‰, ale místy i přes 50 ‰)je typická pro rozhodující část populace Latinské Ameriky, Afriky a Asie. Maximálních hodnot dosahuje v zemích při Indickém oceánu, střední a severozápadní Africe a ve střední Americe. Nízká porodnost(v průměru do 15 ‰, ale místy jen 10 ‰ je charakteristická pro většinu obyvatel Evropy, Severní Ameriky, Japonska a Austrálie /.
Úmrtnost
(počet zemřelých na 1000 obyvatel) je negativní složkou reprodukce. V relativně nedávné minulosti byl její rozsah závislý na ekonomické a životní úrovni obyvatelstva. V hospodářsky zaostalých zemích, sociálně slabých skupinách byla vyšší a působila jako "regulátor" populačního vývoje. V současné době je situace složitější. Úmrtnost se snížila i v zaostalých zemích v souvislosti s aplikací antibiotik (medicínská revoluce) a celkovým zlepšením zdravotnické péče. Rozdíl v úrovni úmrtnosti mezi vyspělými a zaostalými zeměmi se podstatně snížil. V řadě rozvojových zemí je dnes úmrtnost i nižší než v zemích s daleko vyšší životní a kulturní úrovní obyvatelstva /. Snížení úmrtnosti v rozvojových zemích vytvořilo předpoklady pro jejich rychlý populační růst. Rozsah úmrtnosti zde ve značné míře ovlivňuje relativně vysoká úmrtnost dětí. Ve vyspělých zemích je její těžiště ve vyšších věkových kategoriích, souvisí to s věkovou strukturou a negativními "civilizačními" vlivy (vysoká úmrtnost na rizikových pracovištích a přetížených dopravních cestách, znehodnocené životní prostředí v oblastech soustředěné hospodářské aktivity apod.).
Vysoká úmrtnost (přes 20 ‰) stale ještě převažuje v Africe, zejména v její západní a střední části.

Žádné komentáře:

Okomentovat