Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přirozený přírůstek

Přirozený přírůstek
je výsledek konfrontace mezi úrovní porodnosti a úmrtnosti, projevuje se růstem příp. i úbytkem obyvatelstva v rámci konkrétní politicko-administrativní jednotky (státu) a v souhrnu v růstu světové populace jako celku. Přirozený přírůstek je sice procesem biologickým, ale jeho rozsah je v rozhodující míře formován sociálně-ekonomickými vlivy, které pro něj vytvářejí zásadní podmínky.
Dlouhé období existence světové populace se vyznačovalo pomalým růstem. Průmyslová revoluce uvedla do pohybu soubor skutečností, jejichž vliv se projevil ve zvýšené reprodukci. Lidstvo se začíná vymaňovat z první fáze populačního cyklu, který je charakteristický vysokou porodnosti i úmrtností a minimálním přírůstkem. Evropská populace zahajuje od konce 18. století druhou fázi populačního cyklu, která se projevuje podstatným snížením úmrtnosti. Poněvadž porodnost zůstává prakticky beze změny přírůstek je vysoký. V dnešní době je v této fázi obyvatelstvo většiny rozvojových zemí tj. větší část světové populace. Vyspělé země se zatím dostaly do třetí fáze populačního cyklu, kdy se porodnost snižuje tak výrazně, že i přes relativně nižší úmrtnost přírůstek klesá. Do této fáze by měla nastoupit i populace rozvojových zemí za předpokladu, že se jim podaří rozřešit problémy hospodářského rozvoje.
1) Průměrný počet dětí připadajících na ženu v reprodukčním věku: Malawi 7,7, Uganda 7,4, Jemen 7,4, Burkina Faso 7,2 - SRN 1,5, Japonsko 1,5, Rakousko 1,4, Španělsko a Itálie 1,3.
2) Úmrtnost v %o: Velká Británie 11,5, SRN 11,2, Švýcarsko 9,3, USA 8,6 - Indie 11, Mexiko 6, Brazi'lie
8, Kuvajt 3, Brunei 2.

V reprodukci světové populace se střetávají protichůdné trendy. Ve vyspělých zemích přírůstek stále klesá, v rozvojových zemích se do konce 70. let prudce zvyšoval, dnes sice relativně poněkud poklesl, ale presto je celkový růst světové populace jejich záležitostí.
V současné době zaznamenávají vysoké přírůstky obyvatelstva především země subsaharské Afriky, arabské státy jihozápadní Asie a tropické i subtropické oblasti Latinské Ameriky. Minimální přírůstky jsou v zemích střední a severozápadní Evropy (v některých letech se zde projevuje faktický úbytek obyvatelstva – úmrtnost je vyšší než porodnost).

Žádné komentáře:

Okomentovat