Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pageviews


Pageviews


znamená shlédnutí stránky. Stránka je zde chápána jako ucelený blok informací. Pokud si návštěvník nechá stránku zobrazit, pravděpodobně se jí bude po určitou dobu věnovat. Počet shlédnutých stránek je proto poměrně směrodatným ukazatelem návštěvnosti. Neudává počet návštěvníků, kteří web navštívili, ale množství informací, které si nechali zobrazit. Ani počet shlédnutých stránek nelze považovat za přesný údaj.

Uměle jej zvyšují např. roboti, které na stránky pravidelně odesílají vyhledávací centrály typu Seznam, a také návštěvníci, kteří si stránku sice vyžádají, ale vzápětí operaci stornují nebo z technických důvodů neobdrží. Na druhé straně působí vyrovnávací paměti - proxy cache, které u velkých providerů zachytávají vyžádané stránky a při dalším požadavku je poskytnou z vlastního zdroje.

Požadavek se tak neobjeví ve statistice zdrojového serveru. Podle existujících odhadů by se umělá navýšení i ztráty měly vzájemně vyrovnat, takže i přes drobné nedostatky je možno brát Pageviews za věrohodný ukazatel.

Žádné komentáře:

Okomentovat