Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Internetové katalogy a indexéry 2.

Internetové katalogy a indexéry 2.

Indexéry jsou služby, které provádějí tzv. fulltextovou indexaci - projdou všechny stránky, které po zadání odkazu naleznou (celou strukturu webu odvozenou z homepage), a do rozsáhlé databáze uloží veškerá relevantní slova včetně odkazu na místo nalezení. Uvedený systém pak umožňuje pomocí klíčových slov vyhledávání WWW stránek podle jejich skutečného obsahu. Zadávání odkazů do indexéru je obdobné jako u katalogových seznamů.

Příkladem českého indexéru je Kompas (www.kompas.cz), zahraniční indexér, nejčastěji navštěvovaný českými uživateli, je AltaVista (www.altavista.cz), velmi známý je také Google (www.google.com).Poměrně často se uživatel setkává s kombinací katalogu a fulltextového vyhledávače. Všechny uvedené české portály provozují obě služby souběžně, takže stačí zadání odkazu do katalogu a indexace všech stránek je provedena automaticky.

Při zanášení odkazu do katalogů a indexérů je třeba brát v úvahu skutečnost, že při každém hledání, ať už v rámci kategorie nebo fulltextového prohledávání, se zobrazí stovky odkazů. Objeví-li se při zadání klíčového slova odkaz na druhé, třetí a další straně, výsledek je stejný, jako by podnikatelský subjekt na Internetu neexistoval. Většina katalogových služeb proto poskytuje placenou službu nazývanou přednostní výpis. Odkazům, které mají tuto službu předplacenou, je přiřazena vyšší priorita a jsou automaticky zobrazovány na prvních místech seznamu, a to bez ohledu na abecední zařazení.

Zobrazí-li se odkaz na první a druhé straně, má smysl využít některé z možností zvýraznění - tučné nadpisy, vložené ikony, doporučení správce katalogu k návštěvě webu. Případné zpoplatnění závisí na konkrétním provozovateli.

Alternativou k pracnému zadávání odkazu do Internetových vyhledávačů vlastními silami je předplacení zaváděcí služby. Za nevelký finanční obnos zaváděcí služba zaregistruje odkaz do desítek vyhledávačů současně. Tato služba je populární především v zahraničí, typickým poskytovatelem je např. Submit It (www.submit-it.com). Stěžejní předností zaváděcí služby je profesionalita provedených záznamů.

Žádné komentáře:

Okomentovat