Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Kresťanstvo a antická filozofia: Justín, Tertulián, Klémens Alexandrijský, Origenés

Najdôležitejší z apologetov bol Justin mučeník(105-165) zo Sichemu. Pôvodne pohan, študoval filozofiu stoicku, peripatetickú, pythagorejskú a platónsku. Čítaním Písma sa vraj obrátil na kresťanskú vieru. Z Justinových spisov sa zachovali dve apológie (obrany) a rozhovor (dialóg) so Židom Tryfonom.
- Boh sa zjavuje skrze Logos. Logos je splodený od večnosti
- Logos je jedno s Bohom. Je preto len jeden Boh. Svet je od Boha stvorený z neurčitej látky. Človek je telo i duša, ale duša je nesmrteľná; ale Boh sám môže určiť zánik duše (podľa Platona). Smrťou tela prechádza duša do iného života, kde ju očakáva buď večná odmena, alebo večný test. Naposledy Justín obraňoval kresťanstvo v Ríme proti cynikovi Crescentiovi, ktorý mu zapríčinil mučenícku smrť.

- V Alexandrii vznikla prvá kresťanská katechetická škola, ktorá sa neskôr vyvinula v akúsi školu teologickú. Patria k nej Klemens Alexandrijský a Origenes.
Klemens je známy svojimi trojdielnymi spismi:
1. Logos proptetikos pros Hellenas
2. Paidagogos
3. Strómateis
Prvý diel odvádza od pohanstva a vedie ku Kristu; druhý pod vplyvom filozofa Musonia, vychováva k cnosti; tretí, ako pestré koberce podáva obsah kresťanskej viery. Cieľom života je povzniesť sa k Bohu. K tomu je potrebná viera, poznanie a láska.

Žádné komentáře:

Okomentovat