Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

24.6. Austrálie

Zemědělství
Má významné postavení. Obdělává se jen 6,6 % plochy státu, louky a pastviny tvoří 60% území. Dominuje živočišná výroba, hlavně chov ovcí pro vlnu, ale i pro maso. Významný je také chov skotu ve velkých dobytkářských stanicích.
Rostlinná výroba zahrnuje hlavně pšenici, kterou vyváží do VB a Japonska. Dále se pěstují ječmen, oves, brambory, luštěniny, olejniny, cukrová třtina a bavlník. Je zde významné ovocnářství (citrusy, jablka, hrušky, broskve) a vinohradnictví.

Doprava
Rozhodující je vliv silniční dopravy, námořnická a letecká. V zemi je vysoký stupeň automobilizace. Silniční doprava slouží k přepravě nákladů.Dálkové obstarávají autovlaky (tahače s několika přívěsy), letecká doprava slouží ke spojení s ostatními kontinenty (Newcastle, Sydney, Melbourne).
VB začala Austrálii kolonizovat koncem 18. století. V roce 1901 došlo ke spojení jednotlivých federací a vznikl Australský svaz, který je federací 6 států (ZA, JA, Queensland, NJ Wales, Victoria a Tasmánie) a 2 teritoria (SA a Teritotium hlavního města Canberry).


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Austrálie a Oceánie
Obyvatelstvo,hospodářství Austrálie
24.4 Austrálie
24.5. Austrálie
24.6. Austrálie
CR (cestovní ruch) Austrálie a Oceánie
Články na hledaný výraz "Austrálie a Oceánie" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat