Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

20.3. Jihovýchodní Asie

Jihovýchodní Asie zabírá prostor poloostrova Západní Indie, Malajského poloostrova a Malajského souostroví. Svou nejjižnější částí zasahuje na jižní polokouli.
Poloostrov Západní Indie s Malajským poloostrovem sjou vymezeny Indickým oceánem a Tichým oceánem. Najdeme zde rozsáhlé skupiny ostrovů – Malajské souostroví (Velké Sundy, Malé sundy, Moluky, Filipíny). Toto souostroví tvoří most zvaný Australoasie.

Povrch
Je hornatý, na poloostrově Zadní Indie jsou pohoří poledníkového směru, která od sebe oddělují úrodné nížiny v povodí velkých řek : Irivadi, Salvin, Menam, Mekong. Na ostrovech jsou sopečná pohoří (Krakatau, 1883).

Převládá zde tropické monzunové podnebí s velkým množstvím srážek na návětrných svazích hor. Vegetaci tvoří hlavně tropické deštné pralesy.

Nerostné bohatství
Najdeme zde světově významné zásoby rud cínu a niklu na Malajském poloostrově a zásoby ropy a zemního plynu na Malajském souostroví (Indonésie, Brunej). Dále ve velkém množství se zde nachází železná ruda (Malajsie, Filipíny), mangan (Indonésie, Filipíny) a wolfram (Myanma, Thajsko).


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Asie-charakteristika 1
Fauna a flora Asie 2
Rozdělení Asie 3
Asijští draci 4
20. Jižní a jihovýchodní Asie ( Indie, Malajské souostroví )
20.1. Jižní a jihovýchodní Asie
20.2. Indie
20.3. Jihovýchodní Asie
20.4. Jihovýchodní Asie
20.5. Jihovýchodní Asie
20.6. Indonésie
21. Východní Asie ( Japonsko, Čína )
21.1. Východní Asie
21.2. Čína
21.3. Čína
21.4. Japonsko
21.5. Japonsko
Články na hledaný výraz "Asie" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat